MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności,...
fot. bhofack2/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Mrożone pieczywo jest gorszej jakości

Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności, również pieczywa. Dzięki temu możemy zamrozić nadmiar kupionego czy własnoręcznie zrobionego wypieku, dzięki czemu nie marnujemy żywności, a po odmrożeniu możemy cieszyć się świeżym chlebem bez konieczności kupowania kolejnego.

Należy tylko pamiętać, żeby wybierać pieczywo dobrej jakości, które w składzie powinno mieć jedynie mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże i dodatki typu orzechy, nasiona, ziarna.

Taki produkt najlepiej zamrażać jak jest świeży, czyli tego samego dnia, w którym go kupiliśmy lub zrobiliśmy. Pieczony chleb musi jednak całkowicie ostygnąć. Najlepiej do zamrażania używać szczelnych foliowych woreczków, a chleb przechowywać w zamrażarce maksymalnie do 3 miesięcy. Chleb na zakwasie natomiast można mrozić krócej, bo do 1 miesiąca.

Zobacz również

Groźny wypadek w Andrychowie we wczesnych godzinach rannych

Groźny wypadek w Andrychowie we wczesnych godzinach rannych

Powitaj lato z Moniuszkowcami! Koncert rozrywkowy już w weekend w MDK w Radomsku

Powitaj lato z Moniuszkowcami! Koncert rozrywkowy już w weekend w MDK w Radomsku

Polecamy

Na podwieczorek polecam tartę z borówkami. Prawdziwy rarytas!

Na podwieczorek polecam tartę z borówkami. Prawdziwy rarytas!

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać