Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cywilizacja od kuchni w Karpackiej Troi. Gastronomia z epoki brązu i wczesnośredniowiecznych Słowian

Bogdan Hućko
Bogdan Hućko
W Skansenie Archeologicznym Karpacka Troja w Trzcinicy w sobotę i niedzielę, 11-12 czerwca, odbyła się impreza plenerowa z cyklu „Od Troi po Bałtyk” zatytułowana „Cywilizacja od kuchni”. Muzeum przybliżyło turystom tajniki kuchni z epoki brązu oraz jakie potrawy pojawiały się na stołach wczesnośredniowiecznych Słowian.

W niedzielę odbył się pokaz gotowania w glinianych naczyniach na otwartym ogniu. Przyrządzona została polewka z lebiody. Serwowano również chleb pieczony w ognisku. Zaprezentowano także warzenie soli w epoce brązu oraz przybliżono kuchnię Słowian i koczowników.
Co działo się dzisiaj, 12 czerwca, w Karpackiej Troi możecie zobaczyć na zdjęciach naszego fotoreportera.

od 12 lat
Wideo

echodnia.euNowa fantastyczna atrakcja w Podziemnej Trasie Turystycznej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jaslo.naszemiasto.pl Nasze Miasto