MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

Pożar składowiska odpadów. Strażacy walczą z ogniem - WIDEO

Pożar składowiska odpadów. Strażacy walczą z ogniem - WIDEO

Noc Muzeów w Muzeum Śląskim w Katowicach - zobacz program

Noc Muzeów w Muzeum Śląskim w Katowicach - zobacz program

Polecamy

Dyżur telefoniczny ZUS w Jaśle. Wszystko o zasiłkach

Dyżur telefoniczny ZUS w Jaśle. Wszystko o zasiłkach

Drogi mercedes miał być atrakcją juwenaliów. Pijana 37-latka wjechała nim w mężczyzn

Drogi mercedes miał być atrakcją juwenaliów. Pijana 37-latka wjechała nim w mężczyzn

Niewybuchy w powiecie ropczycko-sędziszowskim. Natrafiono na nie jednego dnia

Niewybuchy w powiecie ropczycko-sędziszowskim. Natrafiono na nie jednego dnia