Wiedzieliście, że truskawka powstała z połączenia dwóch odmian poziomki: chilijskiej i wirginijskiej.? Ten niezwykle zdrowy ma też więcej witaminy C niż cytrusy.
Truskawka jest ubogokaloryczna, zawartość węglowodanów ma na poziomie 6-9%, a wody na poziomie 80%. Zawiera cenne substancje: minerały (cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B9, E oraz w szczególności C – 66 mg/100g), pektyny, fitocydy, kwas elagowy, kwasy fenolowe, flawonoidy, błonnik[7], antocyjany, bromelinę (dojrzałe owoce). Kupujcie póki jeszcze są i ich ceny spadają. Na zdrowie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?