Wcześniej, bo o godz. 9:45 rozpoczną się warsztaty z kuchni molekularnej w sali audytoryjnej Generatora Nauki.
Młodzi badacze pod okiem szalonych naukowców Pana Korka potraktują znane produkty spożywcze jako laboratoryjne substancje. Zdrowe, soczyste owoce i warzywa zmienią się w zbiory molekuł, które poddane zostaną nisko i wysokoobrotowej obróbce mechanicznej. Rozbite na cząsteczki składniki jedzenia zostaną wystawione na działanie ekstremalnie niskiej temperatury ciekłego azotu. Młodzi naukowcy sprawdzą także wpływ alginianu sodu i chlorku wapnia na różne produkty żywnościowe. Naukowe podejście do gotowania, kontrolowane procesy fizyczno-chemiczne i niecodzienne składniki pozwolą przyrządzić dzieciom ekstrawaganckie potrawy, a znane powszechnie smaki przyjmą zaskakujące formy.
Uwaga! Istnieje duże ryzyko pobrudzenia ubrań przez dzieci, ale za to pewność dobrej zabawy i sporej dawki wiedzy.
50. Zamojskie Spotkania z Fotografią
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?