Trwający dwa dni konkurs odbywa się w ramach imprezy Karpackie Klimaty. Organizują go Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła.
Na Rynku pojawia się namiot z ekspozycją, w której prezentują się lokalne piekarnie. Piekarze przedstawiają pod ocenę mieszkańców i gości imprezy różne gatunki chleba - zarówno te wypiekane w oparciu o tradycyjne receptury, jak i zaskakujące, rzadko spotykane połączenia smaków.
Odwiedzający stoisko degustują (nie wiedząc, z której piekarni pochodzi dany wypiek) i głosują na ten, który im najbardziej smakuje.
W tym roku piekarze postawili w większości na pieczywo żytnie, bez drożdży. O honorowy tytuł walczyło dziesięć piekarni.
Można było częstować się chlebem z różnymi dodatkami: ziarnami, cebulą, czarnuszką, słonecznikiem, sezamem, maślanką, płatkami ziemniaczanymi, kaszą jaglaną, ryżem a nawet pokrzywą.
Rywalizacja była w tym roku wyrównana. Ostatecznie walkę o podniebienia krośnian wygrał chleb z dodatkiem cebuli z piekarni Kopacz.
Drugie miejsce zajął chleb z czarnuszką bez drożdży (piekarnia Krukierek) a trzecie - chleb ekologiczny jaglano-ryżowy (piekarnia Kiełtyka).
Piekarnia, z której pochodzi zwycięski chleb, ma prawo do posługiwania się certyfikatem z logo „Ulubiony chleb krośnian”. W tym roku to odbyła się 12 edycja konkursu.
Wśród głosujących rozlosowane zostały upominki i nagroda główna - rower.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?