Lizak-gigant, nad na stworzeniem którego pracowała ekipa pod wodzą Katarzyny Schabińskiej, współwłaścicielki Muzeum Lizaka w Jaśle, ważył 101,6 kg. Do jego produkcji zużyto 65 kg cukru, 40 kg syropu glukozowego. Cukier i syrop glukozowy może nie są uważane za lekarzy i ekspertów za najzdrowsze, ale które dziecko nie lubi słodyczy? ;-)
Mają rekord Polski
- Lizaka robili nasi kucharze i karmelarze, z pomocą dzieci, bo to głównie dla nich i z okazji ich święta zdecydowaliśmy się na bicie rekordu Polski - wyjaśnia Grzegorz Schabiński. - Pracowaliśmy cały dzień, ale udało się. Stworzyliśmy największego lizaka w Polsce, a przy okazji mogliśmy sprawić, że dzieci, które przyjechały do nas na wspólną zabawę, mogły fajnie spędzić czas w Muzeum Lizaka - dodaje.
Ponadstukilogramowy lizak będzie przez najbliższe pół roku służył jako ekspozycja w Muzeum Lizaka, a potem, jego twórcy mają już pomysł, jak go spożytkować. - Przekażemy go na licytację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Na szczytny cel. Niech idzie w świat - mówi Grzegorz Schabiński.
Będzie rekord świata?
Na tym nie koniec. Schabińcy będą próbowali pobić rekord świata i stworzyć lizaka ważącego ponad 3,5 tony. A potem zostaje już tylko pobicie rekordu Guinessa. Trzymamy kciuki!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?