Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jeden pączek ma 300 kalorii. Dziś możesz je jeść bezkarnie. Zobaczcie, jak powstają te słodkości na tłusty czwartek [ZDJĘCIA]

RED
Pączki od A do Z. Nim pączki nabiorą takiego wyglądu, pracuje nad nimi sztab ludzi. Zobaczcie ----->
Pączki od A do Z. Nim pączki nabiorą takiego wyglądu, pracuje nad nimi sztab ludzi. Zobaczcie ----->Karina Trojok/Polska Press
Karnawał się kończy, przed nami ostatki, a dziś, 11 lutego, ich najsmaczniejsza i najprzyjemniejsza część, czyli tłusty czwartek. Skąd wzięła się tradycja i jak jeść pączki bez wyrzutów sumienia? Zobaczcie na zdjęciach, jak w dużej cukierni wygląda proces powstawania pączków.

To chyba najsłodsza polska tradycja. Wielu z nas nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku bez pączków. Na rynku dostępnych jest ich mnóstwo: z marmoladą, czekoladą, adwokatem. Jedni lubią pączki w lukrze, drudzy posypane cukrem...

W tradycji chrześcijańskiej jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dla osób, które w tym okresie poszczą, jest to ostatnia szansa na wielkie objadanie. Nie każdy jednak wie, że ten dzień wywodzi się z tradycji pogańskiej i niegdyś symbolizował pożegnanie zimy.

Historia pączka w Polsce sięga XVI wieku - jedzono je z marmoladą, konfiturami, orzechami - miały być pulchne i lekkie. Szlachta nie szczędziła sobie jednak tłustych uciech, dlatego pączki nadziewano również mięsem czy boczkiem, by zapić je potem wódką lub miodem pitnym.

Dziś symbolem tłustego czwartku są pączki. Tradycja mówi, że tego dnia każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego. Nieco mniej są popularne faworki, czyli chruściki. Nic zatem dziwnego, że w tłusty czwartek przed każdą cukiernią stoją gigantyczne kolejki.

Przepis na pyszne pączki

A może chcecie upiec pączki samemu? Mamy dla Was świetny przepis:

Składniki:

  • pół kilograma mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • szklanki mleka,
  • 6 żółtek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 15 dag masła,
  • kieliszek wódki,
  • konfitura o dowolnym smaku,
  • smalec

Przygotowanie:

  • Do zagotowanego mleka dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy.
  • Gdy mleko ostygnie, możemy dodać drożdże i łyżkę cukru.
  • Utarte z resztą cukru żółtka łączymy z masą.
  • Wszystko mieszamy razem z pozostałą mąką, dodając na końcu alkohol.
  • Ciasto wyrabiamy i do prawie gotowego dodajemy roztopione masło.
  • Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny, by mogło wyrosnąć.
  • Po upływie wskazanego czasu możemy uformować z ciasta kulki i nadziać je ulubioną konfiturą.
  • Gotowe pączki odstawiamy jeszcze na 20 minut.
  • Smażymy na smalcu.

Czy pączki są zdrowe?

Pączki nie dosyć, że są słodkie, to jeszcze są smażone na smalcu. Czy to nie za duże obciążenie dla naszego organizmu? Jeden pączek to nawet 300 kalorii. Jeśli ma jakieś dodatki, jak na przykład ajerkoniak, budyń czy dużo lukru, może mieć nawet 450 kalorii. Co zrobić, czy choć trochę zmniejszyć jego kaloryczność? Jak zjeść pączka bez wyrzutów sumienia? O to zapytaliśmy dietetyczkę Paulinę Szulc.

- Tłusty czwartek to częsta pokusa dla wszystkich z nas. Czasem ciężko nam z nią wygrać. Przy pieczeniu pączków zawsze warto zwrócić uwagę na lepsze jakościowo zamienniki, na przykład zamiast cukru białego - użyj cukru trzcinowego, kokosowego lub syropu z agawy, który ma niski indeks glikemiczny i nie spowoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do surowicy krwi po zjedzeniu tak, jak tradycyjny cukier biały. Wybierz dobrej jakości mąkę, na przykład typ 2000, bądź wypróbuj inne rodzaje mąki, na przykład żytnią. Dobrym sposobem jest również zjedzenie pączka jako formy posiłku, czyli na przykład zamiast drugiego śniadania. Można połączyć go z jogurtem naturalnym, dzięki czemu uzyskamy niższy ładunek glikemiczny

- powiedziała nam dietetyczka.


ZOBACZ TAKŻE:Tłusty czwartek: Jak samemu zrobić w prosty sposób pączki?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na jaslo.naszemiasto.pl Nasze Miasto