W konkursie rywalizowało 12 kół gospodyń wiejskich z powiatu jasielskiego, które przygotowały tradycyjne potrawy regionalne charakterystyczne dla naszego regionu.
Poszczególne KGW przygotowały następujące potrawy: Krempna - pierogi regionalne, Sieklówka - pierogi podkarpackie, Warzyce - warzycką zupę cebulową, Sowinianki - żur wiejski, Dębowiec - gołąbki ziemniaczane, Żmigrodzianki - gołąbki z farszem ziemniaczanym, Umieszcz - barszcz umieżycki, Jareniówka - tradycyjny żurek na zakwasie, Brzyska – kapustę liwocką, Kąty - sztufadę wołowę, Skołyszynianki- kaszotto z roladą drobiową w sosie borowikowym i Nienaszów - pierogi z tatarką. W trakcie konkursu kulinarnego KGW, podczas którego można było posmakować tradycyjnych potraw wytworzonych na bazie naturalnych składników i produktów regionalnych.
W opinii komisji konkursowej, najlepszym daniem okazała się warzycka zupa cebulowa, przygotowana przez KGW w Warzycach (nagroda 1 000 złotych). Drugie miejsce zajęło KGW w Skołyszynie z potrawą kaszotto z roladą drobiową w sosie borowikowymi (nagroda 800 zł), a trzecie miejsce zajęło KGW w Sieklówce za pierogi podkarpackie (nagroda 500 zł).
Zwycięskim drużynom oraz wszystkim KGW biorącym udział w konkursie, jak również zespołom folklorystycznym, gratulowali starosta jasielski Adam Pawluś, senator Alicja Zając, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Rzeszowie Jerzy Borcz oraz prezes WFOŚiGW w Rzeszowie Adam Skiba, dziękując również za kultywowanie podkarpackich tradycji kulinarnych, jednocześnie podkreślając, iż wydarzenie to było świetną okazją do wspólnego spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi, przy degustowaniu regionalnych potraw i regionalnej muzyce ludowej.
Natomiast w Przeglądzie Zespołów Folklorystycznych Pogórza i Ziemi Jasielskiej zaprezentowało się 7 zespołów folklorystycznych: Trzcinicoki (gmina Jasło), Magurzanki (gmina Nowy Żmigród), Pogórzanie z Bieździedzy (gmina Kołaczyce), Liwoczanie (gmina Brzyska), Tarnowcoki (gmina Tarnowiec), Kaśka (gmina Dębowiec) i Lisowianki (gmina Skołyszyn).
Nagrody dla zwycięskich drużyn oraz pozostałych uczestników konkursu ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Powiat Jasielski.
Organizatorami wydarzenia byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Powiat Jasielski oraz Skansen Archeologiczny Karpacka Troja w Trzcinicy.
,,Bitwa Regionów’’ to konkurs kulinarny pod patronatem Ministerstwa Rozwoju Wsi. Co roku biorą w nim udział KGW dowodząc, że polska kuchnia nie tylko jest bogata i niezwykle różnorodna, ale także może być niewyczerpanym źródłem inspiracji.
Zobacz też: Zobacz nasz nowy program 3 SPOSOBY NA - i.PL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?