Najlepsze pierogi w Jaśle i okolicach. Polecają internauci [LISTA]

Iwona Adamek
Iwona Adamek
Gdzie w Jaśle i okolicy zjeść najlepsze pierogi? Polecają internauci. 123 RF
Zapytaliśmy internautów, gdzie w Jaśle można zjeść najlepsze pierogi. Oprócz licznych odpowiedzi: u mnie, u mojej mamy, u mojej babci, mieszkańcy wskazali wiele miejsc w Jaśle i okolicach, gdzie serwują najlepsze pierogi. Tak powstała lista najczęściej i najbardziej polecanych barów, stołówek czy restauracji, gdzie mieszkańcy mogą pójść po pierogi i nie zawiodą się. Zobaczcie.

Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków i najbardziej się z nimi kojarząca. Ruskie, czyli z ziemniakami i serem białym, z mięsem, ze szpinakiem, na słodko.... Kombinacji są dziesiątki, co kto lubi. Chyba mało kto jednak wie, że koncept pieroga pochodzi z Chin, a na ziemie polskie dotarł w XIII wieku.

Pirogi i pierogi

Początkowo pierogi nazywano pirogami (w liczbie pojedynczej był to ten piróg). Słowo pierogi zadomowiło się w polszczyźnie w XVII wieku. Według legendy, Jacek Odrowąż zachwycił się smakiem pierogów podczas pobytu w Kijowie i to dzięki niemu zagościły one na stałe w Polsce. Miał on karmić pierogami polską biedotę

Początkowo przygotowywano je wyłącznie na specjalne okazje i święta. Takie odświętne i specjalne pirogi różniły się między sobą smakiem i kształtem oraz posiadały własne nazwy, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie; koladki – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; hreczuszki – przyrządzane z mąki gryczanej; sanieżki i socznie – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.

U nas to potrawa mączna kuchni staropolskiej i polskiej, słone lub słodkie nadzienie zawinięte w kawałek najczęściej pszennego ciasta makaronowego, czasami drożdżowego. Można je jeść gotowane (najbardziej powszechne), pieczone lub smażone. Zdobyły ogromną i trwałą popularność w kuchni polskiej, zarówno wiejskiej, jak i miejskiej. W kuchni ludowej pierogi były nadziewane jarzynami (kapustą, marchwią, tartymi burakami), grzybami, soczewicą, siemieniem, fasolą, grochem, twarogiem, kaszą (gryczaną, jaglaną) i ziemniakami. Przepis na ciasto i sposób jego wykonania jest wszędzie niemal identyczny, ale w każdym regionie Polski, przyrządza się najróżniejsze farsze, którymi gospodynie szczycą się np. podczas festiwalów kulinarnych.


ZOBACZ TAKŻE: Przepis na ruskie pierogi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie