Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na chleb żytni na zakwasie, który smakuje jak z najlepszej piekarni. Wypróbuj przepis na chleb z „Domowej piekarni”

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Domowe pieczywo o poranku to najlepszy początek dnia. Paweł Płaczek podpowiada, jak samodzielnie upiec chleb żytni mieszany na zakwasie.
Domowe pieczywo o poranku to najlepszy początek dnia. Paweł Płaczek podpowiada, jak samodzielnie upiec chleb żytni mieszany na zakwasie. materiały wydawnictwa Purple Book/ fot. Najka Photography
Przepis na idealny chleb? - Najlepsze pieczywo wychodzi, kiedy użyję garnka żeliwnego lub glinianego rzymskiego. Dopiero wtedy ma ono skórkę niczym z pieca chlebowego, pięknie pęka po nacięciu, a środek jest sprężysty i aromatyczny - podkreśla Paweł Płaczek, autor książki „Domowa piekarnia” i autor bloga Take My Cake. Specjalista od wypieków zdradza, jak zrobić wyborny chleb żytni mieszany na zakwasie, by smakował niczym z najlepszej piekarni. Koniecznie wypróbuj przepis!

W skrócie

Nie tylko chleb. Domowa piekarnia Pawła Płaczka z Take My Cake

Paweł Płaczek z zawodu jest dziennikarzem i mieszka w Warszawie. Swoją kulinarną pasją dzieli się już od dziewięciu lat na blogu takemycake oraz w mediach społecznościowych. Jest także autorem książek kulinarnych: „Warszawa da się zjeść”, cyklu „Kuchnia wyjątkowych smaków” oraz „Domowa piekarnia”.

- Kuchnia to moje ukochane miejsce w domu. To właśnie tutaj czuję się swobodnie i odprężam. I nawet kiedy coś mi nie wychodzi albo efekt końcowy nie jest taki, jakiego oczekiwałem, to nigdy nie uważam czasu spędzonego w kuchni za stracony. Śmiało można rzec, że czuję się w tym zakątku swojego mieszkania jak ryba w wodzie, żeby nie powiedzieć… jak mąka w cieście - pisze Paweł Płaczek we wstępie swojej nowej książki „Domowa piekarnia”.

Przygodę z domowymi wypiekami rozpoczął ponad piętnaście lat temu. Piekł wówczas chleby z pomocą maszyny do wypieków i jak sam przyznaje, pierwsze efekty dalekie było od ideału.

- Skórka nie chrupała w zębach, środek prezentował się (i co gorsza smakował!) jak ciasto drożdżowe, a kształt z metalowego koszyka niewiele miał wspólnego z bochenkiem. Ostatecznie maszyna poszła w kąt i zabrałem się do tradycyjnego wypieku. Najpierw były to chleby z foremek, a później odkryłem, że najlepsze pieczywo wychodzi, kiedy użyję garnka żeliwnego lub glinianego rzymskiego. Dopiero wtedy ma ono skórkę niczym z pieca chlebowego, pięknie pęka po nacięciu, a środek jest sprężysty i aromatyczny - piesze w książce Paweł Płaczek.

Jak zrobić pyszny, domowy chleb żytni mieszany na zakwasie?
Zobacz przepis i porady Pawła Płaczka. Kliknij w przycisk:

Przepis na chleb żytni mieszany na zakwasie

Do wypieku chleba z przepisu Pawła Płaczka potrzebny jest zakwas. Możesz przygotować go samodzielnie. Wymieszaj w słoiku 100 g mąki żytniej i 100 g wody,
Do wypieku chleba z przepisu Pawła Płaczka potrzebny jest zakwas. Możesz przygotować go samodzielnie. Wymieszaj w słoiku 100 g mąki żytniej i 100 g wody, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Zakwas dokarmiaj wodą i mąką przez kilka dni. materiały wydawnictwa Purple Book/ fot. Najka Photography

Składniki:
zaczyn

  • 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego min. 12 godzin wcześniej),
  • 40 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
  • 40 ml letniej wody.

ciasto właściwe

  • 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
  • 50 g mąki pszennej chlebowej typ 1050,
  • 100 g mąki żytniej typ 720,
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000,
  • 300 ml letniej wody,
  • 8 g soli.

Jak zrobić chleb żytni mieszany na zakwasie?

  1. Zaczyn: składniki mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 6 godzin.
  2. Ciasto właściwe: po 6 godzinach dodajemy dwa rodzaje mąki, wlewamy wodę i miksujemy całość przez 3–5 minut. Najlepiej użyć miksera planetarnego.
  3. Tak wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Następnie dodajemy sól i ponownie miksujemy całość przez 3–5 minut. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
  4. Po tym czasie miksujemy ciasto cztery razy co 30 minut. Po ostatnim użyciu miksera i 30-minutowym odpoczynku przekładamy ciasto na podsypany mąką blat i rozciągamy na kwadrat, chwytamy je od dołu od naszej strony, składamy do środka, dociskając palcami wzdłuż linii złączenia. Potem lewą i prawą stronę składamy do środka. Na koniec chwytamy ostatnią krawędź ciasta od góry, zawijamy ją i powstałą masę formujemy w kulę. Pozostawiamy na blacie na ok. 20 minut.
  5. Później rozciągamy ciasto – tak samo jak wcześniej, tyle że zawijamy i rolujemy zdecydowanie mocniej.
  6. Tak przygotowane przekładamy do koszyka posypanego sporą ilością mąki bezglutenowej, sklejeniem do góry i dodatkowo sczepiamy brzegi ciasta, tworząc w środku coś w rodzaju szwów.
  7. Przykrywamy całość i wstawiamy do lodówki na 12–14 godzin lub odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  8. Po czasie odpowiednim do wybranej metody rozgrzewamy piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym, rzymskim lub naczyniem żaroodpornym do 250°C. Ostrożnie wyciągamy garnek z piekarnika, przekładamy do niego ciasto, zdecydowanym ruchem nacinamy cały bochenek, przykrywamy przykrywką i wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Następnie ściągamy przykrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210°C i dopiekamy chleb przez kolejne 20–25 minut.
  9. Po upieczeniu wyjmujemy go z garnka i studzimy na kratce.

Taki domowy chleb będzie świetnie smakował do przystawki jaką są śliwki w boczku lub do flaków po warszawsku. Wypróbuj także przepis na domowe kajzerki i chlebek ziołowy.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na chleb żytni na zakwasie, który smakuje jak z najlepszej piekarni. Wypróbuj przepis na chleb z „Domowej piekarni” - Strona Kuchni

Wróć na jaslo.naszemiasto.pl Nasze Miasto