Ogrodnik Tomasz Miarecki zdradza nam autorski przepis na suszone pomidory z ziołami w oliwie z oliwek [ZDJĘCIA]

Halina Gajda
Halina Gajda
Tomasz Miarecki do suszenia wybiera najbardziej dojrzałe pomidory
Tomasz Miarecki do suszenia wybiera najbardziej dojrzałe pomidory Fot. Halina Gajda
Pomidorów nastał czas. Za miedzą, w Szymbarku, u Tomasza Miareckiego szklarnie pełne są owocujących krzaków. Ogrodnik już dawno przestał liczyć, ile ton pomidorów przeszło przez jego ręce w tym roku. Mimo nawału pracy najbardziej lubi takie dni, jak dzisiaj, gdy na stole pod ogrodowym parasolem może rozłożyć miski wypełnione suszonymi pomidorami. Obok oliwa z oliwek i słoik z autorską mieszanką ziół.

Owa mieszanka to drobno posiekane zioła – bazylia, rozmaryn, czosnek – drobno posiekane i ubite w szczelnie zamkniętym słoiku. Do tego odrobina soli. Wszystko pachnie bardzo intensywnie.
- Do suszenia wybieram najbardziej dojrzałe pomidory – opowiada. - Nie muszą mieć idealnego kształtu, ale muszą myć czerwone i pachnące – podkreśla.

Na suszenie ma patent – ogrodowy grill, brytfanny i dużo cierpliwości. Jak się go rozgrzeje za mocno, to się spalą, zamiast ususzyć. Jeśli będzie za zimno – pomidorowa pulpa gwarantowana.

W trakcie całej operacji suszenia znikają dosłownie w oczach. Do niewielkiego słoiczka wejdzie kilkanaście sztuk.
- Układam je naprawdę ciasno. Później dokładam łyżeczkę mojej przyprawy i zalewam wszystko oliwą z oliwek – opisuje. - Z pierwszego tłoczenia, naprawdę dobrej jakości – podkreśla.

Gotowe słoiki zostawia w domowej spiżarni. Mają „odpocząć”. Im dłużej, tym lepiej.

Tak przygotowane pomidorki można podawać z serami, wędlinami, dokładać do sałatek, albo po prostu położyć na chrupiącej bagietce posmarowanej masłem.

Czy biały chleb jest zdrowy?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Takie przetwory bardzo lubię. Świetnie potem smakują do piwka, kiedy perła schłodzona, do grilla też do sałatek
Dodaj ogłoszenie