W glebie oraz pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą pozostawać zdolne do zakażenia przez kilka tygodni. Schorzenia przewodu pokarmowego szerzą się poprzez zakażoną wodę, żywność i brudne ręce.
Aby zniszczyć zarazki chorobotwórcze należy:
- odkazić wapnem chlorowanym zalane powodzią studnie i ujęcia wody
- oczyścić z osadów i odkazić przy użyciu chemicznych środków czyszczących powierzchnię ścian, podłóg i sprzętów gospodarczych
- wywietrzyć, osuszyć i odmalować pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze, zwłaszcza te w których przechowuje się żywność, gdzie przebywają dzieci, osoby starsze i schorowane
- oczyścić, wysuszyć i odkazić miejsca ustępowe, często powtarzać odkażanie urządzeń sanitarnych i ustępów, zmywać je i utrzymywać w czystości i suchości
Co robić, by nie zachorować
- wodę do picia płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, do mycia zębów należy ZAWSZE GOTOWAĆ przed użyciem
- surowe produkty pochodzenia zwierzęcego ( mięso, drób, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywania
- ręce myć dokładnie woda z mydłem, czyszcząc również paznokcie : po każdej wizycie w ustępie, oporządzeniu zwierząt, oczyszczaniu warzyw, mięsa, jaj, przed przygotowywaniem posiłków, karmienia dziecka, pielęgnacji niemowląt
- w razie zachorowania należy najszybciej zgłosić się do lekarza i poddać się jego zaleceniom
- w przypadku konieczności zgłosić się do odpowiednich punktów celem zastosowania szczepień ochronnych przeciwko durowi brzusznemu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera
Wideo