MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Skrzyżowanie świni i owcy? Nietypowe zwierzęta hoduje rolnik niedaleko Krempnej. Mięso z Mangalic jest zdrowsze niż tran! [FOTO]

GM
Mangalice nie lubią obecności obcych, to dla nich stresujące przeżycie.
Mangalice nie lubią obecności obcych, to dla nich stresujące przeżycie. GM
Mięso z Mangalic to prawdziwy przysmak, który często gości na węgierskich stołach. Nie wszyscy wiedzą, że nieopodal Krempnej (woj. Podkarpackie) mieszka gospodarz u którego w zagrodzie żyją zwierzęta przypominające świnię i owce jednocześnie. Mangalice to odmiana świni domowej.

Ta nietypowa rasa świń, bo pokryta szczeciną podobną do futra owiec, pochodzi z Węgier. Tam na co dzień króluje na stołach, ze względu na mięso, ale i wartości odżywcze. Bardzo niewiele osób wie, że tłuszcz z mangalicy jest zdrowszy niż tran, ma dużo kwasów Omega 3. Na Węgrzech praktycznie nie używa się olei, wszystko, na czym się smaży, to na smalcu z mangalicy węgierskiej.

Aby zwierzęta miały smaczne mięso potrzebują w hodowli odpowiednich warunków. Dla zwierzęcia stresogenny jest kontakt z człowiekiem, brak pożywienia w odpowiednich ilościach, nieodpowiednie miejsce. Mangalice są regularnie krzyżowane z innymi rasami w celu poprawy niektórych cech. Krzyżowanie prowadzi do powstawania różnych odmian geograficznych i nowych ras. Pomimo tego cechy charakterystyczne mangalicy pozostają zachowane.

od 7 lat
Wideo

Boże Ciało - na czym polega to święto echodnia.eu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jaslo.naszemiasto.pl Nasze Miasto