Kto dzisiaj wszedłby do wysowskiej rozlewni, na dzień dobry spotkałby się z robotem, który pakuje pełne skrzynki na palety, okręca je folią i tak przygotowane odstawiane są do magazynu. Tuż obok działa pewien inspektor. Nie ma teczki pod pachą, długopisu w klapie marynarki. To po prostu komputer z bardzo czułym okiem, które prześwietla każdą butelkę, kontroluje kształt i czystość, sprawdza, czy szyjka nie jest poszczerbiona, ścianki nie popękane, dno w całości, a wewnątrz nie ma żadnych pozostałości po myciu, czy innych ciał obcych. Dzięki temu mamy pewność, iż butelka do której rozlewana jest woda nie ma wad. Jeśli stwierdzi najdrobniejsze uchybienie, usuwa butelkę z taśmy.
Nowa linia stanęła w starych, ale gruntownie przebudowanych i zmodernizowanych pomieszczeniach, które wcześniej pełniły funkcję magazynu wyrobów gotowych. Rocznie z Wysowej-Zdroju wyjeżdża ponad 30 mln butelek szklanych i ponad dziesięć milionów plastikowych.
Przy montażu nowej linii pracowało kilka zespołów. Większość linii bowiem, powstawało w Chinach, trochę w Niemczech i oczywiście w Polsce. Każdy odpowiadał za swoją działkę.
Uzdrowisko Wysowa odnowiło swoje członkostwo w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski. To tytuł, który jest przyznawany dla produktów najwyższej jakości, produkowanych i przetwarzanych na bazie lokalnych i regionalnych surowców.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?