Szpital Powiatowy w Radomsku się w pilotażowym programie „Dobry posiłek”
Szpital Powiatowy w Radomsku znalazł się w pilotażowym programie Narodowego Funduszu Zdrowia „Dobry posiłek”. Co zmieniło się w żywieniu pacjentów szpitala i jak długo potrwa program?
- Szpital do programu przystąpił 18 grudnia. Głównym celem programu realizowanego przez NFZ jest zwiększenie dostępności i porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach. Przez czas trwania programu szpital ma obowiązek opracowywać jadłospisy na co najmniej 7 dni, a także publikować je na stronie internetowej szpitala. Na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, musi zamieszczać także zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet – wyjaśnia Przemysław Drozdek ze Szpitala Powiatowego w Radomsku.
Jak dodaje Przemysław Drozdek, z ankiety badającej satysfakcję pacjentów, którzy przebywali w Radomsku wynikało, że jedzenia było niewystarczająco.
- Program umożliwia nam poprawę żywienia pacjentów… I trzeba dodać, że program jest integralną częścią leczenia, ponieważ odpowiednie żywienie pomaga w rekonwalescencji pacjentów, zarówno tych leczonych zachowawczo, jak i chirurgicznie – podkreśla nasz rozmówca.
Co zmieniło się w żywieniu pacjentów szpitala?
- Dawniej pacjenci dostawali trzy podstawowe posiłki, czyli śniadanie, obiad i kolację. Na dodatkowe porcje mogli liczyć chorzy na cukrzycę i kobiety w ciąży. Obecnie wszyscy pacjenci dostają sześć posiłków dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację oraz tak zwany posiłek nocy. Posiłki są zbilansowane i smaczne, pacjenci je sobie chwalą i nie proszą rodzin o dodatkowe jedzenie z domu - zapewnia Agata Kasperczyk, dietetyk w Szpitalu Powiatowym w Radomsku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?