Tak się robi tradycyjne lizaki i karmelki w Jaśle. Mamy jedyne w Polsce, a może i na świecie muzeum lizaka

Iwona Adamek
Iwona Adamek
Muzeum Lizaka w Jaśle otworzono 4 lata temu, 1 czerwca, w Dniu Dziecka :-).
Muzeum Lizaka w Jaśle otworzono 4 lata temu, 1 czerwca, w Dniu Dziecka :-). Marek Dybaś
Muzeum Lizaka w Jaśle to miejsce, gdzie od 5 lat przychodzą lub przyjeżdżają dzieci z nauczycielami, rodzicami i dziadkami. To świetne miejsce na letnią wycieczkę. Tu, w budynku przedwojennej kaflarni, przy ul. Floriańskiej, mogą poczuć, posmakować, zobaczyć a nawet wziąć udział w produkcji lizaka. Tu powstał największy lizak w Polsce i w Europie. Zobaczcie zdjęcia.

- Stworzyliśmy to miejsce od podstaw, ku radości i przyjemności najmłodszych, a także tych starszych fanów lizaków i karmelków. Jesteśmy rodziną, która zajmuje się cukiernictwem od pokoleń, a od 50 lat istnieje Zakład Produkcyjny Liwocz - tłumaczy Katarzyna Schabińska, pomysłodawczyni i współwłaścicielka Muzeum Lizaka w Jaśle.

Kodżaki z Jasła w Kojaku

Jej mąż Grzegorz dodaje, że słynne „kodżaki” z Liwocza, znała nie tylko cała Polska, ale też świat.

-Nieodżałowany Telly Savalas, w słynnym serialu „Kojak” nie rozstawał się tym lizakiem. To był jego znak rozpoznawczy

-mówi z dumą Grzegorz Schabiński.

Dlatego naturalną koleją rzeczy było stworzenie Muzeum Lizaka w Jaśle, jedynego takiego w Polsce, a niewykluczone, że i na świecie. W muzeum znajdują się m.in. urządzenia, w których kiedyś produkowano lizaki i karmelki.

Schabińscy są szczególnie dumni z rekordu, jaki został w ub. roku pobity w ich muzeum. W Dniu Dziecka stworzono tam największego lizaka w Polsce. Cukrowy gigant ważył 101,6 kg i tym samym został zatwierdzony przez Biuro Rekordów, jak największy lizak w Polsce. Szybko okazało się, że to największy lizak w Europie. Do jego produkcji zużyto 65 kg cukru, 40 kg syropu glukozowego.

W Muzeum Lizaka w Jaśle jest słodko i wesoło

- Nie chciałam, żeby w muzeum, jak to w muzeum, były tylko eksponaty oglądane przez szybę, których nikt nie może dotknąć, zbliżyć się do nich. U nas jest inaczej – pokazujemy, pozwalamy dotykać urządzenia z lat 50. i 60. poprzedniego wieku, które są do dziś sprawne.Dajemy powąchać i skosztować półproduktów i produktów, a przede wszystkim wspólnie je tworzymy. U nas jest słodko, u nas pachnie, jest radośnie, można wrócić do lat dzieciństwa

– tłumaczy Katarzyny Schabińska.

Muzeum od początku istnienia organizuje konkursy plastyczne dla dzieci. Biorą w nich udział dzieci nie tylko z Jasła i powiatu, ale również z całej Polski, Ukrainy i Słowacji.

- Do tej pory zgromadziliśmy 200 tys. prac formatu A4, nadesłanych przez dzieci. Każdy uczestnik konkursu otrzymuje darmowy wstęp do naszego muzeum

- mówi Schabiński.

Pracownicy muzeum tworzą na oczach zwiedzających – robią karmel, tworzą wzory i składają lizaki. Wędrówka po Muzeum Lizaka zaczyna się od odwiedzenia sklepiku na parterze, gdzie oprowadzający opowiadają o historii powstawania lizaka w Jaśle i jak produkcja ewaluowała przez lata. Na piętrze – w centrum dowodzenia, gdzie znajdują się urządzenia, można skosztować różnego rodzaju cukru, powąchać wielu aromatów i stworzyć własną kompozycję. Ten ostatni etap sprawia zwiedzającym - głównie dzieciom - największą frajdę.

Uczestniczyliśmy w pokazowej produkcji lizaków, a naszym przewodnikiem była Paulina Mikołajczyk. Pokazała nam poszczególne etapy tworzenia lizaków i wykonała karmelka specjalnie dla Faktów Jasielskich. Efekty wizyty naszego fotoreportera w Muzeum Lizaka w Jaśle możecie podziwiać w fotoreportażu, który prezentujemy.

Muzeum Lizaka w Jaśle otworzono 4 lata temu, 1 czerwca, w Dniu Dziecka :-).

Tak się robi tradycyjne lizaki i karmelki w Jaśle. Mamy jedy...

Odwiedź muzeum

Jeżeli jeszcze nie byliście w tym wyjątkowym miejscu, nie ma na co czekać. Zbierajcie dzieci, znajomych i przyjaciół i odwiedźcie Muzeum Lizaka w Jaśle. Czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, styczeń, luty:
czynne jest codziennie, wejście o każdej pełnej godzinie od 12 do 17, ostatnie wejście o godzinie 17.


ZOBACZ TAKŻE: "Metoda ma 400 lat". Warsztaty tradycyjnego kręcenia lizaków w Warszawie

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

dentyści i dietetycy mają udziały w tym muzeum. Biznes się kręci.

Dodaj ogłoszenie