MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także...
fot. Monika Góralska

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Kostki rosołowe

Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, czyli tłuszczów utwardzonych. Są także naszpikowane wzmacniaczami smaku i innymi chemicznymi dodatkami. Smak zupy z ich dodatkiem to zasługa głównie ogromnej dawki soli, rakotwórczego glutaminianu sodu i innych sztucznych wzmacniaczy smaku. Warzyw i przypraw w kostkach są zaledwie śladowe ilości, których nawet nie poczulibyśmy gdyby zostały one pozbawione innych dodatków. Dlatego kostek rosołowych należy wystrzegać się nie tylko jako dodatku do żurku, ale w ogóle wyeliminować je ze swojej diety.

Zobacz również

Pierwsza Komunia Święta w parafii świętego Kazimierza Królewicza w Ostrowcu

Pierwsza Komunia Święta w parafii świętego Kazimierza Królewicza w Ostrowcu

Dotyk historii i sesja fotograficzna w stylu retro. Noc w Muzeum Miasta Malborka

Dotyk historii i sesja fotograficzna w stylu retro. Noc w Muzeum Miasta Malborka

Polecamy

Dyżur telefoniczny ZUS. Świadczenie wspierające dla osób z niepełnosprawnością

Dyżur telefoniczny ZUS. Świadczenie wspierające dla osób z niepełnosprawnością

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Muzeum w Jaśle zaprasza na wernisaż wystawy zabawek

Muzeum w Jaśle zaprasza na wernisaż wystawy zabawek