MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fasolka nie ma cholesterolu, a rozpuszczalny błonnik w niej...
fot. natalimis/123rf.com

To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm

Fasolka szparagowa wzmacnia serce

Fasolka nie ma cholesterolu, a rozpuszczalny błonnik w niej zawarty może pomóc w poprawie zdrowia serca, ponieważ obniża on poziom „złego” cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego. Zbyt wysoki poziom tego rodzaju cholesterolu prowadzi do odkładania się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych i może zmniejszyć przepływ krwi do serca oraz spowodować miażdżycę, udar lub zawał serca. Przepływ krwi w organizmie usprawnia również witamina K zawarta w fasolce.

Błonnik wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie stanu zapalnego. Dodatkowo fasolka ma także niską zawartość sodu, dzięki czemu również korzystnie wpływa na zdrowie serca i układu krążenia. Zbyt duże spożycie soli w diecie może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego oraz podwyższa ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 12.05 w Końskich

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Końskich

Przegląd tygodnia od 12.05 w Andrychowie

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Andrychowie

Polecamy

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Latarnik Wyborczy - aplikacja, którą warto poznać przed wyborami

Latarnik Wyborczy - aplikacja, którą warto poznać przed wyborami

Więcej cudzoziemców w statystykach ZUS

Więcej cudzoziemców w statystykach ZUS