Grzegorz Schabiński, restaurator z Jasła, słynie z nietuzinkowych pomysłów. Podczas pierwszego lockdownu, w maju, mówiła o nim cała Polska. Jako pierwszy restaurator w Polsce przyjmował gości w zamkniętym hotelu.
- Gościom, którzy przyjdą do naszego hotelu na obiad, będziemy wynajmować pokoje za symboliczną złotówkę. Zameldują się w recepcji, do pokoju dostaną menu i będą mieli dwie godziny, by spokojnie zjeść obiad, który zamówią. Wszystko zgodnie z prawem i z zachowaniem wszelkich środków bezpieczeństwa - tłumaczył wówczas Grzegoorz Schabiński, współwłaściciel Hotelu U Schabińskiej w Jaśle.
Uruchomienie hotelowej restauracji dla mieszkańców i innych gości spoza miasta i wstawienie restauracyjnego stolika do pokoju, to była nie tylko próba "ożywienia" biznesu w trudnych czasach, ale też odpowiedź na potrzeby mieszkańców.
Grzegorz Schabiński: Dobro mnoży się przez dzielenie
Dziś sytuacja pandemiczna jest o wiele gorsza niż w maju. W powiecie jasielskim, który jeszcze do niedawna był jednym z nielicznych na Podkarpaciu, gdzie było najmniej zakażeń koronawirusem, liczba zachorowań z dnia na dzień rośnie. W środę przekroczona została liczba 1000 osób, które od początku pandemii zachorowali na COVID-19. W kwarantannie przebywa ponad 1500 mieszkańców.
- W czasach tak trudnych jak obecnie, w dobie szalejącej epidemii i rodzących się podziałów, musimy się jednoczyć. Przez najbliższe dwa tygodnie, każdy może przyjść po ciepły posiłek. Dla siebie, dla rodziców, dla sąsiada będącego na kwarantannie. Zapytajcie, komu możecie pomóc. Nie bójcie się poprosić, gdy sami potrzebujecie pomocy. Jeżeli cokolwiek mnoży się przez dzielenie, to właśnie dobro
- apeluje Grzegorz Schabiński.
Jak dostać ciepły posiłek za darmo U Schabińskiej
Każdy, kto chce dostać darmową ciepłą zupę, powinien zadzwonić do restauracji pod numer 13 443 66 77 w godz. od 8 do 11. Jeden telefon, to jeden posiłek. Odbiór zupy w godz. od 12 do 14 tego samego dnia. Warunek - trzeba przynieść ze sobą słoik na zupę, menażkę, termos, jednorazowe opakowanie.
ZOBACZ TAKŻE: "Spadek obrotów rok do roku wynosi 70-80 procent." Branża gastronomiczna apeluje o realną pomoc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?