Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie jasielskiej szkoły z brązowymi medalami mistrzostw cukierników

GM
Wiktoria Malikowska i Sebastian Nowak, uczniowie Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych z Jasła zajęli trzecie miejsce na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Temat konkursu brzmiał „Mikołaj Kopernik – wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię”.

Wszystko zaczęło się jeszcze 17 listopada ub. roku. Wówczas uczniowie dowiedzieli się, że zostali zakwalifikowani do mistrzostw Polski na targach cukierniczych Expo Sweet w Warszawie. Temat konkursu brzmi „Mikołaj Kopernik – wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię”. - To ogromny zaszczyt, gdyż wybrano tylko sześć szkół z całej Polski w tym nas – zaznacza Patrycja Janusz, nauczycielka placówki. Pedagog podkreśla, że uczniów przygotowała do konkursu też śp. Elżbieta Jarecka. Cukierniczka z Jasła, która wychowała kilka pokoleń cukierników, a która przegrała walkę z chorobą.

- Ona stanęła na wysokości zadania i pomogła nam w przygotowaniu tortu który został zaakceptowany przez jury. Ela tak bardzo się cieszyła, że będzie przygotowywać dzieciaki do Expo Sweet w Warszawie. Cenne wskazówki i motywacje do działania przekazywała im podczas praktyk

– opisuje P.Janusz.

Po śmierci E.Jareckiej, młodzież do konkursu była przygotowywana przez Justynę Cyran – wicedyrektor szkoły oraz właśnie Patrycję Janusz. - Styczeń i luty to był czas, który poświęciliśmy na organizację i przygotowanie deserków oraz tortów. Wiktoria i Sebastian to bardzo pracowici uczniowie. Widać że mają pasję i zamiłowanie do cukiernictwa. Chcą się rozwijać i poszerzać wiedzę, a nowe technologie użyte podczas konkursu dają im większą motywację do realizowania i spełniania swoich marzeń. Chętnie poznają nowe tajniki cukiernictwa które później używają podczas praktyk – opowiada nauczycielka ZSUiS w Jaśle.

Wiktoria i Sebastian to bardzo zgrany cukierniczy duet. Dzielą się obowiązkami, super się dogadują i współpracują między sobą.

- Cały pomysł który mieliśmy przygotowany wykorzystaliśmy maksymalnie. Pomimo, że treningi wymagały dużo precyzji i detali daliśmy radę. Przed samym startem otrzymaliśmy dużo wsparcia, spokoju i ogromnej motywacji. Tuż przed końcem konkursu wiedzieliśmy, że wypadliśmy bardzo dobrze reprezentując naszą szkołę Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle

- zaznacza Wiktora Malikowska.

Podczas zawodów w Warszawie za zadanie mieli wykonać 8 deserów i dwa torty. Deserki oraz tort był przekazany do degustacji dla odpowiedniego jury, natomiast drugi tort i jeden deserek mieli ozdobić i wyeksponować. Na wykonanie słodkości mieli 4,5 godziny. - Kiedy był serwis deserów i tortu, to musieli opowiedzieć o tym, co znajduje się w środku. Poradzili sobie bardzo dobrze! – nie ukrywa ich mentorka.

Duetowi z Jasła przypadł brązowy medal. Oprócz Wiktorii i Sebastiana na zawody przyjechało kilku uczniów ZSUiS, którzy dopingowali swoich rówieśników. Medaliści mistrzostw cukierników otrzymali statuetkę oraz voucher o wartości 3000 zł. Statuetkę wywalczyli też uczniowie, którzy dopingowali ich najbardziej ze wszystkich zespołów. Dla Sebastiana Nowaka, to kolejny sukces, który osiągnął w przeciągu kilku tygodni. W styczniu został mistrzem cukiernictwa w województwie podkarpackim.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jaslo.naszemiasto.pl Nasze Miasto