MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w...
fot. VD Photography / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu

Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.

Zobacz również

Wierni kibice do końca z naszymi w Strefie Kibica w Czeladzi. Zobaczcie ZDJĘCIA

Wierni kibice do końca z naszymi w Strefie Kibica w Czeladzi. Zobaczcie ZDJĘCIA

Było barwnie i wesoło! Festiwal kolorów, baniek i balonów w Parku Miejskim w Łęczycy

Było barwnie i wesoło! Festiwal kolorów, baniek i balonów w Parku Miejskim w Łęczycy

Polecamy

Zamczysko Mrukowa wygrało w Kołaczycach. Maleją szanse Ostoi na utrzymanie

Zamczysko Mrukowa wygrało w Kołaczycach. Maleją szanse Ostoi na utrzymanie

Oddali hołd tragicznie zmarłemu żołnierzowi Wojska Polskiego

Oddali hołd tragicznie zmarłemu żołnierzowi Wojska Polskiego

Będą wypłaty za wycieczki szkolne? Minister odpowiada na apel ZNP

Będą wypłaty za wycieczki szkolne? Minister odpowiada na apel ZNP