8 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Wiele kuchennych akcesoriów i naczyń to sprzęty metalowe,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d7/94/65b7ac69ce01d_o_large.jpg)
fot. manu10319/Getty Images
Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni
Co niszczy witaminę C? Krojenie metalowym nożem
Wiele kuchennych akcesoriów i naczyń to sprzęty metalowe, jednak zawarte w stali żelazo powoduje utlenianie witaminy C, przez co traci ona swoje działanie. Najczęstszym takim przedmiotem jest nóż. Do krojenia ziół (najbogatsze źródło wit. C), owoców i warzyw takich jak papryka czy kapusta warto używać noża ceramicznego. To inwestycja rzędu 20-40 zł, a korzyści ogromne!