MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gotowanie warzyw często powoduje, że tracą kolor. Zanim...
fot. Iuliia Bogdanova/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Dodawanie sody do gotowania

Gotowanie warzyw często powoduje, że tracą kolor. Zanim jednak posłuchasz kulinarnych rad i dodasz np. do brokułu sody oczyszczonej, zastanów się dwa razy. Ten zasadowy związek powoduje przyspieszony rozpad witaminy C, dlatego warto raczej użyć mniejszej ilości wody (wypłucze mniej tego składnika) i postawić na krótsze ogrzewanie.

Zobacz również

W Rypinie wystartował Balonowy Puchar Polski 2024. Zobaczcie zdjęcia

W Rypinie wystartował Balonowy Puchar Polski 2024. Zobaczcie zdjęcia

Stal Gorzów ćwierćfinały DMPJ rozpoczęła od czwartego miejsca

Stal Gorzów ćwierćfinały DMPJ rozpoczęła od czwartego miejsca

Polecamy

Uważaj na ten chleb! GIS wycofał dwa rodzaje pieczywa. Są niebezpieczne dla zdrowia

Uważaj na ten chleb! GIS wycofał dwa rodzaje pieczywa. Są niebezpieczne dla zdrowia

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Odpowiedni wybór pomoże podczas upalnych nocy. Sprawdź, jaką pościel wybrać na lato

Odpowiedni wybór pomoże podczas upalnych nocy. Sprawdź, jaką pościel wybrać na lato