Do przygotowania kapusty według przepisu nr 1 potrzeba: 10 kg kapusty białej, 10 dag soli do przetworów, 1 kg marchewki, 2 papryki czerwone potarte na szatkownicy.
- Ralph Kaminski odebrał statuetkę dla Mężczyzny Roku Glamour 2020 [ZDJĘCIA]
- Patryk Jamuła cudem uniknął śmierci w ratuszu. Nie może doczekać się ukarania winnych
- Kaminski mężczyzną roku Glamour. "Czerwonym dywanem będzie asfalt podczas protestu"
- Mieszkaniec Cieklina miał ciągnąć psa samochodem po asfalcie. Usłyszał wyrok
- Kamil Piątkowski. Jaślanin, warty miliony euro
- 1,5-roczny Kacperek z Jasła walczy o zdrowie. Rodzina zastępcza potrzebuje pieniędzy
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, sparzyć 1 litrem wrzątku. Dokładnie wymieszać i posolić. Dołożyć marchewkę potartą na grubej tarce. Pozostawić na 12 godzin, mieszać co jakiś czas. Przełożyć do słoików litrowych, ubić tak, aby było około 5 cm luzu od pokrywki (ma być wolne miejsce na fermentację). Na dno słoika można dodać kminek i paprykę.
Składniki niezbędne do zrealizowania przepisu w wersji alternatywnej: 10 kg kapusty białej, 5 kg jabłek kwaśnych (startych na grubej tarce), 1 kg marchewki (również trzeba ją zetrzeć na grubej tarce), 15 dag soli do przetworów.
Wykonanie: jak powyżej w przypadku pierwszego przepisu.
Kuchmistrzynie i kuchmistrzowie z Jasielszczyzny - do boju ;-)
Kupuj w dobrej cenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?