Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Panie z gminy Nowy Żmigród przyrządziły pyszną kapustę. Sprawdźcie ich przepisy!

Jakub Hap
Jakub Hap
GOK w Nowym Żmigrodzie
W Klubie Różnych Form, który działa przy Gminnym Ośrodku Kultury w Nowym Żmigrodzie zgłębiano tajniki kapusty, co zakończone zostało degustacją. W nawiązaniu do tego wydarzenia GOK przedstawił w internecie przepis na pyszną kapustę - w dwóch wersjach.

Do przygotowania kapusty według przepisu nr 1 potrzeba: 10 kg kapusty białej, 10 dag soli do przetworów, 1 kg marchewki, 2 papryki czerwone potarte na szatkownicy.

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, sparzyć 1 litrem wrzątku. Dokładnie wymieszać i posolić. Dołożyć marchewkę potartą na grubej tarce. Pozostawić na 12 godzin, mieszać co jakiś czas. Przełożyć do słoików litrowych, ubić tak, aby było około 5 cm luzu od pokrywki (ma być wolne miejsce na fermentację). Na dno słoika można dodać kminek i paprykę.

Składniki niezbędne do zrealizowania przepisu w wersji alternatywnej: 10 kg kapusty białej, 5 kg jabłek kwaśnych (startych na grubej tarce), 1 kg marchewki (również trzeba ją zetrzeć na grubej tarce), 15 dag soli do przetworów.

Wykonanie: jak powyżej w przypadku pierwszego przepisu.

Kuchmistrzynie i kuchmistrzowie z Jasielszczyzny - do boju ;-)


Kupuj w dobrej cenie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na jaslo.naszemiasto.pl Nasze Miasto